Guldström

Vaskränna för guld, både nuggets och mikroguld

1 480 kr
I lager    Sponsrad länk

Vaskrännan Eldorado är den ultimata rännan för guldvaskning. Fixar både grövre guld och mikroguld.Eldoradorännan är en vaskränna för blandat bruk. Eftersom den har både stora och små guldfällor passar den svenska förhållanden perfekt. Mycket av det guld vi hittar i Sverige är guldflagor under millimetern. I de minsta guldfällorna lägger sig småpartiklar som annars lätt skulle virvla upp i de grövre fällorna.

Vet du med dig att sanden där du vaskar innehåller mycket smått guld, låt vattnet flöda långsammare i rännan. Lägg sedan ned silad sand i rännan så att det som rinner i rännan är smutsligt vatten inte blöt sand. Då blir flödet som bäst i din ränna. Stora stenar (över 1 cm) kommer att störa flödet så att guld kan virvla ut med vattenströmmen. Gäller det mikroguld kan det räcka med mindre stenar.

Vad rännan gör är att den låter sandpartiklar flöda med vattenströmmen ned för rännan. Är flödet stabilt kommer sandpartiklarna ömsom rulla ömsom flyta med strömmen. Tyngre mineraler fastnar i bakströmmar över kanterna (guldfällorna). Är kornet litet nog och tungt nog kommer det att låta vattnet flöda ovanför sig utan att orka föra kornet med sig. Lättare mineral som kvarts, fältspat men även lite tyngre mineraler som pyrit och magnetit kommer lockas med av vattnet medan guldet inte kommer orka lyfta från botten och således kommer att ligga kvar i guldfällan.

Även platina, blyhagel och radioaktiva mineraler fastnar i rännan även om i alla fall platina är en metall vi sällan hittar i Sverige.

Låt inte rännan stå och gå tom för då kan guldkornen lyckas lirka sig ur i alla fall.

De brukar stanna i skydd av flödet av lättare mineraler som rullar ovanför. Håll därför rännan aktiv. Om ni kan, var två varav en gräver och silar medan den andra fyller rännan.

När du är klar, stick in en vaskpanna under rännans nederände utan att åstadkomma vågor i rännan. Res den försiktigt upp så att innehållet rinner ned i pannan. Det brukar behöva sköljas försiktigt med t.ex. ett halvlitersmått med vatten. (Det kan gå att suga upp enstaka partiklar med en sugflaska, men detta är ett riskfullt moment där det ofta bildas virvlar i vattenströmmen och du kan förlora kornet i stället.)

Tips: För att få ett ännu bättre flöde, använd en gammal hängränna eller annan ränna som jämnar ut flödet innan rännan. (Det ger samtidigt möjligheten att öka flödet om du har dålig lutning där du plaserar rännan.)

Vaskränna för guld, både nuggets och mikroguld finns i kategorin Astro Sweden. Guldström är ett av våra märken som säljs direkt av AstroSweden.

Läs mer…